Σε ανοδική πορεία η τιμή του πετρελαίου

Αν και οι αγορές μοιάζουν απογοητευμένες από την πορεία του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, μία νέα… αχτίδα φωτός ήρθε να ενισχύσει την αισιοδοξία για την παγκόσμια παραγωγή και να σπρώξει την τιμή του σε υψηλότερα επίπεδα. Μετά από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι αγορές απέκτησαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο πετρέλαιο και η τιμή του κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες.

Νέες δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής

Αναλυτικότερα, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο Πεκίνο και ανακοίνωσαν πως ο ΟΠΕΚ σκοπεύει να επεκτείνει τη συμφωνία των μελών του για μείωση της παραγωγής, έως τον Μάρτιο του 2018. Όπως είναι φυσικό, τα νέα αυτά ενθουσίασαν τις αγορές, καθώς η βασική αιτία για τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες είναι η υπερπαραγωγή.

Βέβαια, ο δρόμος από την ανακοίνωση μιας συμφωνίας έως την τήρησή της από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι μακρύς. Και αυτό έχει αποδείξει η προηγούμενη συμφωνία, η οποία δεν κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά την παγκόσμια παραγωγή. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, όμως, οι χώρες τους σκοπεύουν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που θα δώσει νέα πνοή στην αγορά πετρελαίου. Άλλωστε, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η Σαουδική Αραβία η μεγαλύτερη εξαγωγέας.

Αύξηση με μέσο όρο τα 50 δολάρια

Χάρη στα καλά νέα, οι αγορές επανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στον μαύρο χρυσό και η τιμή του μπρεντ και του WTΙ αυξήθηκαν σχεδόν άμεσα. Αναλυτικότερα, το μπρεντ κέρδισε 1,5%, με την τιμή του να διαμορφώνεται πλέον στα $51.59 ανά βαρέλι, ενώ το WTΙ κέρδισε 1,5% και η τιμή του έφτασε στα $48.55 ανά βαρέλι.