Σε ανοδική πορεία η τιμή του GBP

H αγγλική λίρα (GBP) μοιάζει να διαψεύδει τους φόβους των ειδικών και των επενδυτών, για πτώση της τιμής της, εν όψει των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως φαίνεται και από την πορεία της τιμής της τις τελευταίες ώρες, όχι μόνο δεν ακολουθεί πτωτική πορεία, αλλά ανεβαίνει και σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 2009.

Αναλυτικότερα, η αγγλική λίρα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2009, καθώς η τιμή ενισχύθηκε κατά 1,5%, απέναντι σε όλα τα βασικά νομίσματα της αγοράς του forex.

Η ανοδική αυτή πορεία της αγγλικής λίρας οφείλεται στο γεγονός ότι οι φόβοι για το αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζουν να διαψεύδονται. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν, άλλωστε, πως το Συντηρητικό Κόμμα θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνονται διαπραγματεύσεις και δεύτερος γύρος εκλογών στον ορίζοντα.

Παράλληλα, η πορεία του GBP ενισχύεται περαιτέρω από την πίεση που δέχονται οι δύο βασικοί ανταγωνιστές του: το EUR και το USD. Στην πρώτη περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και οι καθυστερήσεις στην εξεύρεση μιας λύσης δεν αφήνουν το ευρώ να ενισχυθεί. Αντίστοιχα, στην δεύτερη, οι αγορές αναμένουν τη σημερινή ανακοίνωση της μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα (Non Farm Payroll) από πλευράς ΗΠΑ και εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο USD.