Σε πτώση η ισοτιμία του EUR/USD

To 2016 ξεκίνησε με απώλειες για το EUR/USD, το οποίο είδε σήμερα την ισοτιμία του να πέφτει σε επίπεδα χαμηλότερα του 1.0900. Το ζεύγος αναγκάστηκε να απαρνηθεί την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών του 2015, καθώς δέχεται νέα πίεση και το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας το έφερε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, από τη στιγμή που άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές, το EUR/USD κυμαίνεται στα επίπεδα ανάμεσα στο 1.0885 και το 1.0900, αφήνοντας πίσω του τα κέρδη που εξασφάλισε τις τελευταίες ημέρες του 2015. Οι αιτίες για την πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους εντοπίζονται στους επενδυτές που ξεκινούν πλέον να πωλούν, αναζητώντας επενδύσεις με μικρότερο ρίσκο.

Στους παράγοντες, τέλος, που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του ζεύγους συγκαταλέγονται και οι δύο προγραμματισμένες για σήμερα οικονομικές ανακοινώσεις. Η έναρξη του οικονομικού ημερολογίου για το 2016 περιλαμβάνει την ανακοίνωση του πληθωρισμού της Γερμανίας για τον περασμένο Δεκέμβριο (ο οποίος περιλαμβάνει και τον δείκτη τιμών καταναλωτή που προβλέπεται να παρουσιάσει σταθερή ετήσια άνοδο κατά 0,6%) και τη δημοσίευση του βιομηχανικού δείκτη ISM στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος περιλαμβάνει τα στοιχεία των παραγγελιών, των θέσεων εργασίας, της παραγωγής και των αποστολών 300 βιομηχανιών στις ΗΠΑ.

Καμία από τις παραπάνω ανακοινώσεις, βέβαια, δεν αναμένεται να ενισχύσει την ισοτιμία του EUR/USD. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η μόνη επιρροή που μπορούν να έχουν είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα οι επενδυτές στην αγορά του forex που συναλλάσσονται σε EUR/USD να ετοιμάζονται να πουλήσουν κι αυτή με τη σειρά τους το ζεύγος.