Σταθερά πάνω από τα 1.3700 παραμένει το GBP/USD

Παρά τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουν κατακλύσει τις αγορές (κυρίως εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας), η ισοτιμία του GBP/USD παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά των τελευταίων πέντε μηνών, στα οποία βρέθηκε πριν μερικές ημέρες. Φαίνεται πως οι αγορές και οι επενδυτές προτιμούν να επικεντρωθούν στις θετικές εξελίξεις και να στηρίξουν την αγγλική στερλίνα (GBP), έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD), το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπο με νέες πιέσεις.

Η αντίσταση που δείχνει το GBP/USD του επιτρέπει να παραμείνει στα επίπεδα άνω των 1.3700. Το ζεύγος εξασφάλισε τη συγκεκριμένη ισοτιμία την προηγούμενη Τρίτη, μετά από ένα άλμα 130 pips, που το έφερε μακριά από τα χαμηλά των τελευταίων πέντε μηνών. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι η ανοδική πορεία του είναι εύθραυστη, εξαιτίας των νέων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η πανδημία.

Οι φόβοι για την πορεία του GBP/USD

Πρώτα απ’ όλα, μεγάλο κομμάτι της αισιοδοξία που συνοδεύει το GBP οφείλεται στην πρόσφατη κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιστροφή της αγγλικής οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα είχε ως αποτέλεσμα την αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η θετική εικόνα θα είναι προσωρινή. Παρά την αισιοδοξία των αρμοδίων, άλλωστε, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, ενώ και οι θάνατοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να λύσει και το θέμα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Η συμφωνία αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας του Brexit, αλλά οι Ευρωπαϊκές Αρχές δε μοιάζουν διατεθειμένες να αντικαταστήσουν το Πρωτόκολλο με ένα νέο.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αντιστρέψουν ανά πάσα στιγμή την πορεία του GBP/USD, το οποίο βασίζεται αυτή τη στιγμή στις πιέσεις που δέχεται το USD.