Υπερτιμημένη θεωρούν την τιμή του χρυσού οι ειδικοί

Η πορεία της τιμής του χρυσού στις παγκόσμιες αγορές είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα μέσα στο 2017. Αρχικά, παρουσίασε μια σταθερή πορεία ανόδου, η οποία διακόπηκε ελάχιστες φορές, αλλά πρόσφατα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση για παράδειγμα από τα αντίστοιχα του καλοκαιριού.

Παρά την πτώση που έχει σημειωθεί στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του 2017, κάποιοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η τιμή του παραμένει υπερτιμημένη και πως σύντομα θα παρουσιάσει νέα πτώση..

Έρχεται νέα πτώση στην τιμή του χρυσού;

Οικονομικοί αναλυτές και εταιρείες ερευνών θεωρούν πως η τιμή του χρυσού είναι υπερτιμημένη τους τελευταίους μήνες και πως σύντομα θα υπάρξει νέα πτώση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρεί αρχικά κάτω από τα $1,240 ανά ουγκιά, έως το τέλος του 2017, και έπειτα ακόμη χαμηλότερα, κάτω από τα $1,200 ανά ουγκιά.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ωθούν τους αναλυτές σε μια τέτοια πρόβλεψη είναι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως η Τράπεζα θα αυξήσει μία ακόμη φορά τα επιτόκια μέσα στο 2017 και άλλες τέσσερις μέσα στο 2018. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο (USD) και θα αποδυναμώσει τον χρυσό. Και, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του, επιθετικού στην πολιτική του, Jerome Powell ως νέου Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, η εικόνα για το χρυσό είναι ακόμη πιο αισιόδοξη.

Ένας ακόμη λόγος που ωθεί τους ειδικούς να προβλέπουν πτώση της τιμής του χρυσού είναι η απουσία σημαντικών γεωπολιτικών ρίσκων. Τα περισσότερα από τα προβλήματα τέτοιου είδους αναμένεται να λυθούν έρως το τέλος του 2017 και οι εκτιμήσεις είναι θετικές για την παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά όχι και για τον χρυσό που συνήθως σε περιόδους κρίσης βλέπει την τιμή του να ακολουθεί ράλι ανόδου.